De deputatie van de provincie Antwerpen heeft op 10 oktober 2013 beslist de samenstelling van de gemeentelijke commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro) van Grobbendonk niet goed te keuren. De Gecoro is een verplichte commissie die zich uitspreekt over het gemeentelijke beleid inzake ruimtelijke ordening en moet worden samengesteld uit vertegenwoordigers van belangengroepen (zoals landbouw en natuurverenigingen) en deskundigen. Op de gemeenteraad van 10 september ll. besliste de meerderheid bestaande uit N-VA, sp.a en Cd&V over de samenstelling van de commissie, maar hield geen rekening met de voorwaarden die het bestuur zelf had gesteld.

In het voorstel dat het Schepencollege van Grobbendonk voorlegde aan de gemeenteraad werd een loopje genomen met de procedure voor de hersamenstelling van de Gecoro. Kandidaat-deskundigen moesten immers een gemotiveerde kandidatuur indienen mét curriculum vitae om hun expertise in de materie van ruimtelijke ordening aan te tonen. Kandidaturen die wel aan de gestelde voorwaarden voldeden, werden niet weerhouden; kandidaten die geen volledig dossier indienden werden wel aangesteld. Sommigen zouden hier van ‘vriendjespolitiek’ durven spreken.

Open Vld-Grobos is tevreden dat de deputatie in dit dossier zijn verantwoordelijkheid heeft opgenomen en de samenstelling van de Gecoro bijgevolg niet heeft goedgekeurd. “De Gecoro heeft belangrijke wettelijke bevoegdheden. Het is dan ook essentieel dat de meest ervaren en geschikte personen hun expertise kunnen meegeven. Maar die deskundigheid moet dan wel aangetoond worden,” stelt Alex Van Peer, die tijdens de gemeenteraad van 10 september reeds opmerkte dat de verschillende kandidaturen niet aan de voorwaarden voldeden. “Een bestuur moet zich ook zelf aan de regels houden, vooral wanneer ze die zelf hebben opgelegd,” besluit gemeenteraadslid Alex Van Peer.